Kwalificatie Spa-Francorchamps onderweg • Kletsnatte baan in de Ardennen (2024)

F1-blog

NOS SportAangepast

Naast alle olympische actie wordt er vandaag ook geracet op het iconische circuit van Spa-Francorchamps. In dit liveblog volgen we de derde vrije training en de kwalificatie.

  • De eerste vrije training is grotendeels verregend
  • Volg de stand van de kwalificatie hier

Pushberichten ontvangen bij updates in dit blog? Druk op het belletje

Kwalificatie België | Snelste tijd Verstappen

Verstappen rijdt de snelste tijd, ruim sneller dan Piastri en Hamilton. Toch is het nog niet gedaan. Zo lang de regen uitblijft, wordt de baan met de minuut sneller.

Kwalificatie België | 'Geen grip'

"Geen grip", zegt Hamilton over de radio. En dat klopt, want het asfalt is nog steeds behoorlijk nat. Verstappen is net aan zijn eerste ronde begonnen, maar het kan elk moment al gaan regenen.

Kwalificatie België | Groene vlag!

Daar gaan we dan. 18 minuten knallen op een nat Spa-Francorchamps, de traagste vijf rijders vallen af. Spektakel gegarandeerd!

Norris krijgt over de radio te horen dat hij meteen een goede tijd moet neerzetten, omdat er meer regen aankomt. De wedstrijdleiding schat de kans op regen tijdens de kwalificatie op 80 procent.

Nog enkele minuten

Het lijkt erop dat we 'gewoon' van start kunnen in de kwalificatie. Over vijf minuten begint de actie.

Op dit moment droog

Het is nu even gestopt met regenen boven Spa, maar er is een kans dat het zo weer doorgaat. Met een beetje geluk is het droog als de kwalificatie om 16.00 uur van start moet gaan.

Wat als er niet gekwalificeerd kan worden?

Mocht het om 16.00 uur te nat zijn om te beginnen aan de kwalificatie, kan de wedstrijdleiding de sessie simpelweg uitstellen. In het uiterste geval kan er uitgeweken worden naar zondagochtend. De laatste keer dat dit gebeurde was bij de GP van Japan in 2019, toen er op zaterdag een orkaan over het circuit trok.

Het hoeft natuurlijk niet zo ver te komen, maar dan is het hopen dat de omstandigheden straks beter zijn dan een uur geleden.

Terug naar 2021: spannende kwalificatie in de regen

Drie jaar geleden was de kwalificatie ook kletsnat. De sessie werd uitgesteld en kende enkele onderbrekingen, onder meer door een stevige crash van Lando Norris. Max Verstappen pakte poleposition, George Russell verraste vriend en vijand met de tweede startplek in de Williams.

Een dag later viel de race wel volledig in het water. Er werden slechts twee ronden gereden, achter de safety car.

F2 uitgesteld

Het mag geen verrassing zijn, maar de start van de F2-sprintrace is uitgesteld omdat de baan eigenlijk één grote rivier is.

Hoe gaat het verder met het weer in Spa?

"Vanmiddag blijft het bewolkt en waar de zwaarste regen inmiddels lijkt te zijn gepasseerd, wordt het voorlopig ook niet echt droog", zegt onze weerman Marco Verhoef. "De rest van de middag en het begin van de avond kan er nog altijd af en toe regen vallen, dus opdrogen zal de baan voorlopig niet. Het is daarbij ongeveer 17 graden. Later in de avond en in de nacht wordt het wel droog en klaart het wat op. Er is dan wel kans op nevel, mist of laaghangende bewolking."

De verwachtingen voor de race van morgen lijken beter. "Zondagochtend trekt de bewolking vrij snel op en breekt de zon door. Het blijft droog, de baancondities zullen dus al vroeg in de ochtend snel verder verbeteren. De tweede helft van de middag is blijft het vrij zonnig en droog, met temperaturen rond 20 graden en een zwakke noordelijke wind."

Derde training België | Einde training

En dan is het meteen einde sessie. De training is grotendeels verregend en het is hopen dat de omstandigheden beter worden voor de kwalificatie.

Derde training België | Nog heel even dan

De baan is vrijgegeven zodat de coureurs wat proefstarts kunnen doen. Sainz schiet meteen van de baan in bocht 8, het is erg nat.

Polonaise op de tribune

Gezelligheid alom bij de fans op de tribunes, maar ondertussen zet een aantal coureurs ook de helm op. Er zijn nog acht minuten te gaan, krijgen we toch nog wat actie?

Boter-kaas-en-eieren

Zo kun je de tijd ook doorkomen. Het duel tussen Williams en Alpine is te volgen in dit draadje op X.

Derde training België | Rode vlag, de reden mag duidelijk zijn

Er was al niemand op de baan, maar de wedstrijdleiding heeft de rode vlag getoond. Het is simpelweg te nat om nu te kunnen trainen. Er liggen overal stroompjes water.

Derde training België | Bikkelen voor de fans

Het regent hard en er is niemand op de baan. Voor de fans zijn het zware omstandigheden, maar als het zo iets droger is en de Formule 2-sprintrace doorgaat, is het het allemaal waard. Een F2-race in deze omstandigheden levert altijd spektakel op, mits het niet té gevaarlijk is om te starten.

Derde training België | Baan weer vrij

Het is weer groen en de rijders mogen de baan weer op. Vooralsnog blijft iedereen in de pits.

Derde training België | Crash Stroll

Rode vlag, de sessie ligt stil. Stroll is gecrasht bij het opkomen van Raidillon, de bochtencombinatie waarin je op hoge snelheid een heuvel op rijdt.

Stroll mist de barrière in eerste instantie, maar rijdt dan alsnog zijn linker voorkant kapot.

Derde training België | Meer regen in aantocht

Er komt volgend verschillende teams zo meer regen aan. Op dit moment zijn er veertien auto's op de baan, maar als het te hard gaat regenen, zullen de coureurs waarschijnlijk de pitbox opzoeken.

Tsunoda en Norris schieten allebei kort van de baan in bocht 7, maar kunnen hun weg vervolgen.

Regen een grote uitdaging

Spa-Francorchamps is al een van de lastigste banen van het jaar. In de regen wordt het nog moeilijker. Er zijn veel snelle en deels blinde bochten en een fout ligt op de loer.

Derde training België | Groene vlag!

Verstappen is de eerste die het kletsnatte circuit oprijdt en hij gaat meteen een beetje wijd in bocht 8, een langzame doordraaier naar rechts die naar beneden loopt. De training is begonnen!

Ook Piastri schiet even van de baan in de listige Pouhon-bocht.

McLaren zaagt, Red Bull kraakt: Norris en Piastri mikken op nog een 1-2

Vorige week boekte McLaren voor het eerst in drie jaar een 1-2. Strategisch was het enigszins een rommeltje, maar het succes staat als een huis. McLaren lijkt de snelste auto te hebben en kan de komende weken aanval inzetten op Red Bull.

Lees hier meer over de opmars van McLaren:

  • McLaren zaagt, Red Bull kraakt: Norris en Piastri mikken op nog een 1-2

All four seasons in one day

Vanochtend was circuit in de Ardennen al nat. Spa-Francorchamps staat bekend om zijn onvoorspelbare weer. Het kan uit het niets gaan regenen, soms maar op een deel van het circuit. Ook voor vandaag wordt er regen verwacht, daarover later vast meer.

In de kwalificatie voor de Porsche Supercup begon het zojuist ineens te regenen en schoten er meerdere bolides van de baan.

Wat zijn de verhoudingen?

Het is de grote vraag na de trainingen van vrijdag. In de eerste sessie lag Max Verstapen ver voor op de concurrentie, maar in de racesimulatie van de tweede training was Oscar Piastri een stuk sneller. Liet iedereen het achterste van zijn tong zijn of hebben McLaren en Red Bull nog meer in petto?

In ieder geval is duidelijk dat Verstappen een gridstraf van tien plaatsen krijgt voor de race van zondag omdat hij zijn vijfde verbrandingsmotor van het jaar gebruikt.

Bonjour!

Welkom bij ons liveblog over de tweede dag van de Grand Prix van België. Naast al het spektakel van de Olympische Spelen in Parijs is het vanmiddag tijd voor de kwalificatie op het prachtige circuit van Spa-Francorchamps. Eerst wordt om 12.30 uur de derde vrije training verreden. In dit blog volgen we alle actie!

Kwalificatie Spa-Francorchamps onderweg • Kletsnatte baan in de Ardennen (2024)

FAQs

Kan je circuit Spa Francorchamps rijden? ›

Als u zelf wil rijden op Circuit Spa Francorchamps dan heeft u twee mogelijkheden. Ten eerste zijn er de Public Driving Experience dagen die het circuit zelf organiseert. Verder zijn er private trackdays die georganiseerd worden op vele dagen per jaar.

Wie heeft pole position in Spa? ›

met videoMax Verstappen heeft in wisselende omstandigheden pole position veroverd op zijn geliefde Spa-Francorchamps.

Hoe laat begint de Formule 1 in Francorchamps? ›

Hoe laat start de F1-race op Spa-Francorchamps? De Grand Prix van België begint vanmiddag om 15.00 uur. De coureurs strijden 44 ronden lang om elke centimeter op het 7,004 kilometer lange circuit door de Belgische Ardennen. In 2023 raffelde Max Verstappen deze 44 ronden af in iets meer dan tachtig minuten.

Hoeveel kost een ticket voor Spa-Francorchamps? ›

Silver Tribune Tickets
Silver Tribune TicketsFaciliteitenPrijs
Grandstand Fan Zone Weekend (vr - zo)1€ 555
Silver 3: Double Gauche Weekend (vr - zo)1€ 440
Silver 4: Bruxelles Weekend (vr - zo)1€ 485

Is circuit Spa openbare weg? ›

Tot 2000 bestond ook het nieuwe tracé nog voor zowat de helft uit openbare gewestwegen, toegankelijk voor het verkeer buiten de wedstrijddagen. Sinds 2000 is het circuit een permanent afgesloten racecircuit en werd een nieuwe openbare weg aangelegd ten oosten van het circuit.

Hoeveel kost het om op circuit te rijden? ›

Wat kost het om met je eigen auto op circuit je rijden? De kost van deelname aan een trackday hangt af van circuit tot circuit en van organisator tot organisator. Op Zolder kan je bijvoorbeeld bij skylimit events al rijden vanaf 70€ voor een uur. Op de Nurburgring kan je al rijden vanaf 30€ voor een ronde.

Hoe kom je op pole position? ›

De term poleposition is afkomstig uit de paardenraces, waar de nummer één aan de binnenkant van de baan aan de binnenste paal mag starten. In sommige sporten, zoals motorcross en rallycross, is de poleposition geen vaste plaats, maar mag de winnaar van de kwalificaties zelf de beste startplaats uitzoeken.

Hoeveel hoogteverschil Spa-Francorchamps? ›

In het hart van de Belgische Ardennen ligt circuit de Spa-Francorchamps verscholen, dat al sinds 1924 een absolute favoriet bij zowel de coureurs als de toeschouwers is. Met zijn lengte van meer dan 7 kilometer en een hoogteverschil van bijna 100 meter is dit circuit een ware uitdaging voor mens en machine.

Hoeveel mensen kunnen er in Spa-Francorchamps? ›

Hoe laat is de F1 kwalificatie vandaag? ›

Voor Verstappen zal een goede kwalificatie ook zeer belangrijk zijn vanwege zijn gridstraf van 10 plekken door een motorwissel. De kwalificatie voor de F1 GP van België begint vandaag, zaterdagmiddag 27 juli, om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Waar en wanneer is de volgende Formule 1 race? ›

In 2024 worden er opnieuw zes sprintraces verreden. De eerste korte race vindt plaats in China, gevolgd door Miami en Oostenrijk. In de tweede seizoenshelft worden sprintraces georganiseerd in Austin, Brazilië en Qatar.

Hoe laat komt Formule 1 erop? ›

F1 kalender 2024
datum raceLand, circuitTijd NL
25 augustusF1 Nederland15:00
1 septemberF1 Italië (Monza)15:00
15 septemberF1 Azerbeidzjan13:00
22 septemberF1 Singapore14:00
20 more rows

Wat kost een biertje op Spa-Francorchamps? ›

Op het circuit betaal je 3,5 euro voor een biertje en een patat-met kost je 7 euro...

Wat mee te nemen naar Spa-Francorchamps? ›

Je mag jouw eigen eten en drinken in redelijke hoeveelheden meenemen naar het circuit van Spa-Francorchamps, met uitzondering van alcoholische dranken.

Wat is de beste plek op Spa-Francorchamps brons? ›

Kijk van te voren goed welke parkeerplaats het beste past bij jouw ticket, zodat je niet het hele circuit rond hoeft te lopen. Zo kun je met een Bronzen ticket het beste parkeren op de groene parkeerplaats.

Hoeveel km is het circuit van Spa? ›

Met zijn 7,0004 km is het circuit het langste op de huidige F1-kalender. Met de 102,2 meter tussen het hoogste en het laagste punt van het parcours zorgt het circuit ook voor het grootste aantal hoogtemeters van het seizoen.

Hoeveel km rijden ze op de 24 uur Francorchamps? ›

Wat gebeurde er vorig jaar ook weer in de 24H Spa Motos? Met z'n 6.985 km is het circuit van Spa-Francorchamps het langste van het EWC-seizoen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 5938

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.